Attendeer iemand op deze pagina

Millingerwaard

Dankzij de medewerking van het Staatsbosbeheer, WNF en stichting Ark zijn wij in gelegenheid gesteld om u een exclusieve route met de huifkar en/of koets door de Millingerwaard aan te bieden. Speciaal voor u maken we sloten open van hekken die voor andere voortuigen, behalve fietsen, gesloten blijven. Onze route gaat van Millingen uit via de verlaagde dijk naar het Colenbrandersbos, het best bewaarde restant "hardhout-ooibos" in Nederland met eiken, essen, meidoorns en iepen. Ook groeien er tot hoog in de bomen lianen als hop en bosrank. De weg volgen naar Klaverland, de vluchtplaats bij hoogwater voor runderen, paarden en tal andere zoogdieren kunt u ontdekken hoe jonge kleiputten veranderen in een opschietend ooibos van populieren en wilgen met halfopen moeras.

Dit vormt een belangrijk watervogelgebied. Naast de bekende millinger Theetuin is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen naar het oeverbos, een klein maar waardevol restant vloedbos. Tijdens hoogwater staan de wilgen en volwassen zwarte populieren met hun stam in het stromen water. De erosiesporen rond het wortelstelsel getuigen ervan. Met blik op zandstrand en Millingerduin, de grootste levende rivierduin van Nederland, is dit een uitzicht die u zeker niet alledaags tegen komt.

Meerdere kudden wilden konikpaarden en gallowayrunderen zorgen in het hele gebied voor een natuurlijk begrazing. Door te lage begrazingsdruk kan het gewas rond de 8400 jaar oude eiken, die destijds uit de Waal gehaald zijn, uitbundig in bloei komen. In het 45 jaar oude "zachthout-ooibos", het leefgebied van bever en wild, hoort u hoe dit deel van de Millingerwaard rijk is aan zangvogels. Gaat u mee met de huifkar om al dit natuurschoon naast het huis te ontdekken en genieten van de rust en ook afwisseling die dit uniek gebied laat voelen, horen en zien.?